I dalje bez rešenja za liste čekanja u državnim vrtićima

I dalje bez rešenja za liste čekanja u državnim vrtićima

Tokom poslednjih par meseci, veliku pažnju javnosti privukao je stari problem sa kojim se suočavaju roditelji na desetina hiljada mališana predškolskog uzrasta u celoj Srbiji – manjak slobodnih mesta u državnim vrtićima. U Beogradu, ove godine je za 7000 slobodnih mesta u državnim vrtićima podneto čak 23.084 zahteva.

Osim manjka mesta u državnim vrtićima, visoke cene privatnih vrtića, ali I nedostupnost takve vrste usluge građanima pojedinih delova Srbije, učinili su da svega polovina mališana u Srbiji uzrasta između tri i pet i po godina ide u vrtić. Pritom, iz programa ranog obrazovanja posebno su isključena deca iz porodica sa izrazito niskim primanjima, zatim romska deca, ali i deca iz ruralnih područja. Tamo gde postoji potrebna infrastruktura, nadležni su se odlučivali na različite mere kako bi omogućili boravak u vrtićima za što više mališana i to kroz subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima  i apelovali na privatne vrtiće da usklade cene sa primanjima građana.

Iako su liste čekanja značajno redukovane u odnosu na situaciju neposredno nakon završetka roka za podnošenje zahteva za upis u državne vrtiće, u ovom trenutku i dalje se veliki broj mališana i njihovih roditelja nalazi u neizvesnoj situaciji povodom polaska u vrtić.

U ovom trenutku nije moguće proceniti da li će nadležni uspeti da blagovremeno reše ovaj problem na način prihvatljiv svim zainteresovanim stranama. Takođe, nejasno je i koliko se daleko odmaklo u odnosu na najave sistemskog i infrastrukturnog rešenja ovog problema kako na nivou lokalnih samouprava, tako i na nivou države.

Pročitajte više na: RTS.rs, Danas.rs, InfoKG.rs, B92.net, Novosti.rs, Novosti.rs