Važno je da država razvije usluge za sve građane

Važno je da država razvije usluge za sve građane

Važno je da država svoje usluge razvije za sve građane, zdravstvo mora da bude dostupno za svakoga, isto je i za obrazovanje, rekao je direktor Centra za socijalnu politiku, Žarko Šunderić, za televiziju N1.

Četvrtina stanovnika nema ni 60 odsto srednjih prihoda koji postoje u Srbiji. To nas stavlja među najnejednakije zemlje u Evropi. Jedna od posledica nejednakosti je socijalna isključenost,  ona podrazumeva razne probleme koji onemogućavaju pojedince da se uključe u društvo, da vode život i zadovolje svoje potrebe, kaže Slobodan Cvejić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i direktor istraživanja u SeCons grupi.

“Problem je stvaranje spirale uskraćenosti, finansijska uskraćenost i nemogućnost pristupa materijalnim resursima se prepliću. Dobijate situaciju u kojoj desetine hiljada ljudi imaju otežanu mogućnost da se školuju, napreduju. Mi to nismo obezbedili još od predškolskog, gde prednost imaju deca zaposlenih i roditelji koji rade dobijaju i tu prednost, onda ponovo s osnovnom školom, problem nepotpunog obuhvata pri upisu, kod srednje je već vrlo vidljivo, muška deca sa sela imaju povećano odustajanje od srednje škole, kad dođemo do fakulteta, deca koja nisu iz univerzitetskih centara – odustaju”, objasnio je Cvejić.

U poslednjem izveštaju o konkurentnosti, Srbija je 78 od 130 zemalja, loše je ocenjena u parametrima koji pokazuju efikasnost.

Pročitaj više.