Nova usluga Roditeljski dodatak ‘na klik’

Nova usluga Roditeljski dodatak ‘na klik’

Informacioni sistem “Bebo, dobro došla na svet” počeo je rad u aprilu 2016. godine s ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za 15-tak minuta, potpuno besplatno i elektronski završe administrativne poslove, za koje je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere i plaćanje različitih taksi.

Putem usluge do sada je prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu “sve na jednom mestu” i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija.

Nova usluga Roditeljski dodatak ‘na klik’ odnosi se na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

“Roditeljski dodatak ‘na klik’ osim Zrenjanina, već je dostupan u Leskovcu. U narednoj fazi biće omogućen u Loznici, Smederevu i Beogradu, a do kraja godine i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji”, navodi se u saopštenju Vlade.

Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 80 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Kako se navodi iz Vlade, prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.

“Druga faza projekta ‘Bebo, dobro došla na svet’ deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta ‘Stop birokratiji’ koji ima za cilj smanjenje birokratskih procedura”, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Pročitaj više.