Građani nedovoljno uključeni u kreiranje politika

Građani nedovoljno uključeni u kreiranje politika

Građani se nedovoljno uključuju u proces usvajanja javnih politika, zaključak je istraživanja sprovedenog u okviru projekta  “Parterstvom do dobre JAvne uprave“.

Civilno društvo se najčešće uključuje tek na kraju izrade nacrta propisa,  kada je prostor za intervencije jako mali. Osim toga, te javne rasprave obično služe da se brane predložena rešenja od strane predstavnika ministarstava, a ne kao prilika za diskusiju i razmatranje različitih rešenja. Ujedno, ulažu se vrlo mali napori da se svi zainteresovani građani kao korisnici datih usluga informišu i daju svoj doprinos unapređenju datih oblasti.

Do ovih zaključaka došlo se tokom istraživanja procesa kreiranja javnih politika sprovedenog 2017. godine. Analizirani su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Istraživajući u kojoj meri je proces kreiranja javnih politika analitički, transparentan i participativan, cilj istraživanja je bio da ponudi metodološki utemeljene dokaze o kvalitetu kreiranja politika koje regulišu pružanje usluga u tri odabrane oblasti (izdavanje ličnih dokumenata, usluge primarne zdravstvene zaštite, i usluge upisa dece u predškolske ustanove i osnovne škole).

Kao rezultat, opšti zaključak je da se temeljni analitički poslovi uglavnom ne sprovode pre nego što se krene u izradu nacrta propisa. Potom, iako su izrada obrazloženja i analize efekata zakona zaživela kao obavezni elementi ovog procesa, nivo sprovedenih analiza je i dalje nizak. Slično, zakoni se menjaju jako često, čini se na prvu pojavu nekog problema, bez da se temeljno razmotre svi efekti izmena i dopuna. Dakle, uprkos reformskim procesima, proces se nužno ne unapređuje tokom vremena.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni u studiji „Otvorenost i inkluzivnost kreiranja javnih politika u Srbiji: primeri tri ministarstva“ koja je u pripremi.