Počinju sa radom regionalni centri za borbu protiv korupcije

Počinju sa radom regionalni centri za borbu protiv korupcije

Sa 1. martom počela je primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, koji predviđa formiranje četiri regionalna centra za borbu protiv korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

Regionalni centri, u kojima će biti zaposleni će se baviti slučajevima korupcije protiv osumnjičenih kojima se na teret stavlja neki vid zloupotrebe, koja je manja od 200 miliona dinara. Tužilaštvo za organizovani kriminal, na čelu mreže ovih centara, procesuiraće krivična dela “visoke korupcije” u kojima imovinska vrednost prelazi 200 miliona dinara, kako prenosi RTS. Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u Dnevniku RTS-a da će početak primene ovog zakona pokrenuti udar na visoku i sitnu korupciju na svim nivoima u javnom i privatnom sektoru u Srbiji.

Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbija, gostujući u Danu uživo, kaže da bi ovaj zakon trebalo više da se osloni na globalni barometar korupcije „koji pokazuje koliko građani kažu da su imali dodir s korupcijom, petina je rekla da je dala mito, a trećina ne želi da prijavi korupciju. Dobro je što zakon stupa na snagu, ali ne rešava dva problema. Ne prijavljuje se sitna korupcija, nova odeljenja će se baviti time, drugo je pitanje slučajeva korupcije koji su politički osetljivi, koji se navode u izveštajima državnih organa, a o kojima se ćuti i ne procesuiraju se. To će EU ocenjivati, a mi nemamo presude za korupciju na visokom nivou”.

Đorđević ističe da su tri ključne stvari bitne kod primene ovog zakona: “ključno je znanje – da se sprovode obuke tužilaca, sudija, zatim resursi – da imaju svu moguću tehniku i ovlašćenja i prostor za rad, da nema pritisaka, da niko ne može da utiče da se neka istraga obustavi. Zakon je potreban, ali je bitnije kakva će biti njegova primena”.

Da li Srbija dobija sistem za procesuiranje korupcije po uzoru na rumunski, ili još jednu instituciju koja će funkcionisati samo na papiru, istraživao je regionalni portal N1. Više o ograničenjima u nadležnosti regionalnih centara, kao i kritikama koje upućuje udruženje tužilaca, pročitajte ovde.